Agile certificering: voordelen voor u en de organisatie

Agile certificering: voordelen voor u en de organisatie

Veel mensen willen zich Agile certificeren om hun kennis en kwaliteit te waarborgen. Naast het aantonen van expertise, zijn er genoeg andere voordelen om een Agile certificering te behalen. Nieuwsgierig naar deze redenen? Lees dan vooral het onderstaande artikel.

 

Wat is Agile?

Allereerst, kern van de zaak: wat houdt Agile in? Agile is een ideologie en methodologie om efficiënt en effectief in teamverband aan een project te kunnen werken. Het Agile gedachtegoed in de non-IT is ontstaan vanuit de noodzaak om als organisatie mee te kunnen bewegen met een snel veranderende wereld. Hierbij wordt de non-IT gezien als een verzameling van alle vakgebieden die niet binnen de softwareontwikkeling vallen. Zowel als in de IT als in de non-IT blijven organisaties, die zich aanpassen,  relevant en kunnen overleven. In het Agile gedachtegoed worden de volgende kernwaardes nageleefd:

  • Mensen en hun onderlinge interactie boven processen en hulpmiddelen;
  • Opgeleverde (deel)projecten boven allesomvattende documentatie of plannen;
  • Samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen;
  • Inspelen op verandering boven het volgen van een plan.

 

Waarom Agile certificeren?

Het is dus belangrijk om als bedrijf maar ook als werknemer wendbaar te blijven. De beste manier om deze wendbaarheid en/of bewust zijn te kunnen aantonen, is door terug te gaan naar de schoolbanken. Uzelf blijven ontwikkelen als werknemer, maar ook als organisatie is gunstig en bovendien een voorspelbare variabele voor toekomstig succes. De behaalde groei kan worden vastgesteld met een diploma of certificaat. Om deze reden worden er certificeringen aangeboden om kennis en vaardigheden aantoonbaar te maken. Met een Agile certificaat kan men beter erkent worden als deskundige. Op de arbeidsmarkt binnen de non-IT is het groeiende belang van Agile certificeringen vooral te merken, doordat:

  1. Steeds meer bedrijven op zoek zijn naar professionals in het bezit van, bijvoorbeeld een officieel Scrum Master of Agile Coach certificaat.
  2. Een internationaal erkend certificaat goed op uw cv staat en u daardoor aantrekkelijker bent voor organisaties.

Naast een betere positie op de arbeidsmarkt, bieden Agile certificeringen ook meer freelance mogelijkheden. Als Scrum Master of Agile Coach, hoeft men in principe geen kennis te hebben over de inhoud van het project zelf. Dit betekent dat er veel mobiliteit en flexibiliteit bestaat binnen een functie als Scrum Master of Agile Coach. Denk hierbij aan vele baan mogelijkheden in het buitenland en/of meer diversiteit in werkgevers. Met deze functie kan men een kijkje nemen bij vele verschillende bedrijven en daardoor meer vrijheid ervaren. U kunt op deze manier moeiteloos het ene na het andere project aanpakken, zonder dat u als onvoorspelbare werknemer wordt bestempeld. Alleen is het bezitten van een Agile certificaat niet genoeg om gelijk aan het werk te kunnen, daarvoor moet een certificaat gepaard gaan met enige praktijkervaring. Op deze manier kan dezelfde rol worden aangehouden, maar krijgt het meer betekenis als het in verschillende contexten in praktijk wordt gebracht. Veel ervaring binnen verschillende werkvelden, maakt niet alleen uw werkkwaliteit sterker, maar het maakt u ook een veelzijdiger en wendbaarder mens.

Verder heeft het bezitten van een Agile certificering niet alleen voordelen voor het individu, maar ook voor medewerkers in een organisatie. Uit de praktijk blijkt dat bedrijven de voorkeur hebben aan meerdere werknemers met een internationaal erkend certificaat van Agile Business. Om als team effectief en efficiënt samen te kunnen werken, moet idealiter het gehele team dezelfde ideologie en methodiek hanteren of het tenminste begrijpen. In andere woorden; hoe meer teamleden de Agile kennis beheersen, hoe meer succes er is gegarandeerd. Ook leveren efficiënt-werkende teams meer kwaliteit op en ben je als Agile gecertificeerde organisatie aantrekkelijker voor medewerkers. Als een bedrijf deskundigheid uitstraalt, zijn mensen geneigd zich daarbij aan te willen sluiten.

Alles op een rijtje: Waarom is het behalen van een Agile certificaat gunstig voor uzelf en voor de organisatie?:

 

 

Voordelen Agile certificering

 

 

Overzicht Agile certificeringen bij iiabc.org

Er zijn dus vele voordelen voor het bezitten van een Agile certificering. Dan rest nu nog de vraag; welke certificering past het beste bij mij? Maak gerust gebruik van de onderstaande beslisboom en verdere tekst en uitleg over de verschillende certificeringen die bij iiabc.org worden aangeboden.

 

Het Agile Business Foundation certificaat is een erkend certificaat voor mensen die Agile- en Scrum werken in een non-IT context. Het certificaat toont aan dat u de basis van Scrum kent. Hiermee onderscheidt u zich van mensen die hun expertise niet aan kunnen tonen met een bewijsstuk.

 

Het Agile Business Advanced – Facilitating the Process certificaat is een erkend Scrum Master certificaat voor mensen die Agile- en Scrum werken in een non-IT context. Met dit certificaat toont u aan dat u de theorie van Scrum kent en bovendien kunt toepassen. Het certificaat focust op de Scrum Master rol binnen Scrum. Met het behalen van dit certificaat toont u uw expertise aan als Scrum Master in een non-IT context. Met andere woorden: u weet hoe u het Scrumproces zo faciliteert dat een team tot optimale prestaties komt. Met dit certificaat bent u interessant voor werkgevers die Scrum in overwegend non-IT teams willen introduceren of inzetten.

 

 

beslisboom

 

 

Het Agile Business Advanced – Maximizing Value certificaat is een erkend Product Owner certificaat voor mensen die Agile- en Scrum werken in een non-IT context. Met dit certificaat toont u aan dat u de theorie van Scrum kent en bovendien kunt toepassen. Het certificaat focust op de Product Owner rol binnen Scrum. Met het behalen van dit certificaat toont u uw expertise aan als Product Owner in een non-IT context. U bent als Product Owner in een non-IT context in staat om de waarde van projectresultaten te maximaliseren voor klanten. Door professioneel stakeholdermanagement en een juiste prioritering op activiteiten worden schaarse resources voor een project optimaal benut. U blijft voortdurend met klanten in gesprek over projectresultaten en komt stap voor stap tot de beste oplossing. Met dit certificaat bent u interessant voor werkgevers die Scrum in overwegend non-IT teams willen introduceren of inzetten.

 

Het Business Agile Expert – Agile Coach certificaat is een erkend certificaat voor mensen die werken als Agile Coach in een non-IT context. Met dit certificaat toont u aan dat u de theorie van Agile en bijbehorende raamwerken kent en in staat bent organisaties, teams en individuen te coachen naar Agile werken. Met het behalen van dit certificaat toont u uw expertise aan als Agile Coach in een non-IT context. U weet wat Agile inhoudt, welke raamwerken wanneer toe te passen zijn, hoe om te gaan met teams en teamdynamica, hoe organisaties te begeleiden bij een Agile transformatie. Met dit certificaat bent u interessant voor werkgevers die het Agile werken (verder) willen uitrollen in hun organisatie.

 

 

IIABC logo homepage

 

Meer informatie over Agile certificeringen, zie ook:

    – Blog Totaaloverzicht Scrum certificering

    – Blog Verschil IT/Non-IT Agile certificering