Agile certificering 2019: verschil in IT & non-IT?
Agile IT en non-IT certificeringen zijn populair en de ene na de andere organisatie wilt zich diplomeren. Werken met korte sprintjes in plaats van lange projecten. Werken in multidisciplinaire zelfsturende teams in plaats van tussen de bedrijven door zelfstandig aan projecten te werken. Veel mensen uit allerlei branches willen leren “scrummen”. Agile en Scrum werden oorspronkelijk ontwikkeld voor software ontwikkelteams. Snel groeide de belangstelling om dit ook buiten de IT te gebruiken. Er zijn namelijk genoeg non-IT organisaties die op een flexibele, wendbare (Agile) manier producten en diensten willen ontwikkelen. Als er behoefte is aan Agile werken binnen of buiten de IT, kunnen trainingen gevolgd worden en vervolgens certificaten worden behaald. Het klinkt erg simpel, maar stel dat een medewerkers van verschillende teams zich willen certificeren als bijvoorbeeld Scrum Master. Is het dan noodzakelijk dat er certificaten voor IT en Non-IT worden behaald? In deze blog wordt het verschil tussen IT- en Non-IT Agile certificeringen uitgelegd.
IT Agile certificering
Een groot verschil tussen IT en non-IT zit in de beschikbaarheid van teamleden: softwareontwikkelaars werken over het algemeen fulltime aan een project. Buiten de IT kan er niet fulltime aan een project gewerkt worden, maar zit u in verschillende projecten. Agile en Scrum in de IT gaat gepaard met software vakjargon en traditionele assessments. De IT-certificeringen zijn daarom gefocust op het proces rondom softwareontwikkeling. Deelnemers aan het examen moeten ook minimaal een jaar ervaring hebben in het ontwikkelen van software. De certificering van Agile in de IT legt de nadruk op het implementeren van de Scrumrollen en bijbehorende methoden in de softwareontwikkeling.
Non-IT Agile certificering
In de non-IT zijn de doelgroepen en klanten anders: er wordt geen software voor een gebruiker gemaakt, maar bijvoorbeeld een medicijn, een brug of een marketingcampagne ontwikkeld. Daarnaast worstelen non-IT teams met het IT-jargon, ze werken daar ook niet mee. Het certificeren van juist de groep mensen die Agile methoden toepast, maar geen baat heeft bij het kennen van allerlei technische termen, noemen we non-IT certificering. Daarnaast blijkt dat bij het invoeren van Agile bij non-IT teams een aanpassing nodig is van de pure implementatie van de Scrumrollen (de regels, de rollen, de tools). De Agile cultuur, mentaliteit en gedrag hebben minstens evenveel aandacht nodig. Om deze reden wordt in het examen van non-IT certificering meer focus gelegd op de gehele Agile cultuur, dan alleen op de implementatie van regels, rollen, termen en methodes. Bij deze Agile cultuur behoren ook andere werkmethodes, zoals Kanban en Lean. Deze spelen daarom ook een rol in de certificering van non-IT en niet bij IT.
Kanban
Kanban is een methode die zowel op project-, als op operationele werkzaamheden kan worden toegepast. Kanban is een methode om kenniswerk (processen of projecten) te definiëren, managen, en verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een dienst als klachtafhandeling of contentproductie voor een website.
Lean
Lean is een methodiek voor het optimaliseren van processen, hierbij wordt de focus gelegd op het elimineren van verspillingen. Het Lean gedachtegoed betekent dat klantwaarde centraal staat, deze is leidend voor alle bedrijfsactiviteiten. Iedereen denkt in termen van continu verbeteren, en wil het stapje voor stapje beter doen. Naast klantwaarde zijn ook de medewerkers essentieel. De medewerkers worden gezien als het hart van de organisatie. Gemotiveerde medewerkers zijn dan ook een vereiste voor een organisatie dat Lean is.
Om terug te komen op de eerder gestelde vraag; moeten er verschillende certificeringen worden behaald voor IT en non-IT Agile medewerkers? Het antwoord daarop is; JA. Collega’s in de IT moeten andere trainingen volgen en examens afleggen om officieel Agile gecertificeerd te worden, dan non-IT werknemers.
Bent u benieuwd naar de verschillende Agile Business certificering organisaties?