Totaaloverzicht: Online Scrum Master Certificeringen

Totaaloverzicht: Online Scrum Master Certificeringen

Certificeren; bij wie verkrijgt u een erkende certificering? Wereldwijd bieden verschillende organisaties online certificeringen aan om bijvoorbeeld een gecertificeerd Scrum Master te worden. Om de keuze makkelijker te maken, hebben wij een totaaloverzicht van online Scrum Master certificeringen opgezet. In deze blog worden vijf bekende Scrum Master certificeringen met elkaar vergeleken op het gebied van talen, prijs, tijdsduur, aantal vragen, vereisten, verloopdata, vorm van het examen en de hoeveelheid pogingen. De volgende organisaties met aangeboden Scrum Master certificering worden besproken:

 

                                                                                                                                                                                 IIABC-logo-transparant

Scrumstudy                                                                       

 

Scrumstudy

Deze organisatie biedt allerlei examens aan, waaronder het Scrum Master Certified (SMC®). Met dit certificaat wordt u bestempeld als een professional, die ervoor zorgt dat het Scrum Team een omgeving krijgt die bevorderlijk is voor het succesvol voltooien van het project. Naast het examen worden er ook tweedaagse trainingen aangeboden, echter zijn deze niet een vereiste voor het examen, maar wel aan te raden. Daarnaast is het opvallend dat Scrumstudy het langste examen voorschotelt; maar liefst 100 vragen moeten er worden beantwoord binnen een tijdsbestek van twee uur. Dat is zeker een tijdsinvestering voor een certificaat die al verloopt na drie jaar.

 

APMG International

APMG is een bekende internationale speler op het gebied van certificeringen. Samen met Agile Business Consortium is er een eigen Scrum Guide samengesteld, die als studiemateriaal wordt gebruikt om het APMG Scrum Master certificaat te behalen. Als u het certificaat behaald krijgt u naast een onvergankelijke titel als Scrum Master, ook een jaar lang lidmaatschap bij Agile Business Consortium en een digitale badge. Om dit binnen te slepen moet u eerst een voorafgaande training volgen om vervolgens het examen digitaal of schriftelijk te kunnen maken. Tenslotte kan het examen in het Engels, Chinees of Pools worden afgenomen.

 

Scrum Alliance

De uitvinders van de Scrum-methode hebben samen Scrum Alliance opgericht. Deze is gevestigd in de Verenigde Staten, waar één van de bekendste certificeringen, de Certified Scrum Master (CSM) wordt aangeboden. Voor het behalen van dit certificaat moet u een training volgen en na afloop een examen maken. Bij Scrum Alliance heeft u als enige twee keer de kans om het examen succesvol af te ronden om u vervolgens twee jaar lang Scrum Master te mogen noemen. Hierbij heeft u twee examens voor de prijs van 1één en kunt u kiezen tussen twaalf verschillende talen.

 

Scrum.org

Scrum.org is ontstaan toen de twee Scrum ‘bedenkers’ de werkvloer niet meer met elkaar konden delen. Scrum Alliance heeft zich toen opgesplitst, waaruit Scrum.org is ontstaan en groter werd aan de andere kant van de oceaan. Vooral vanuit Nederland worden vele Scrum Master certificeringen binnen gesleept, dit is merkwaardig omdat het examen niet in de Nederlandse taal verkrijgbaar is. Naast het Europese bereik, is ook de prijs naar beneden gehaald, het aantal vragen verdubbeld, één taal ingevoerd, de training losgekoppeld en de verloopdatum van het certificaat geschrapt.

 

IIABC.org

Tot slot, het International Institute for Agile Business Certification (IIABC) is de enige certificerings- en accreditatie instantie in dit rijtje welke zich alleen op Scrum in een non-IT omgeving richt. Tevens heeft IIABC een bredere kijk op de rol van Scrum Master, door ook andere Agile methodieken zoals Kanban te integreren. IIABC biedt Agile Business Advanced – Facilitating the Proces certificering aan om de Scrum Master rol in een non-IT omgeving aan te kunnen nemen. Het examen moet binnen 45 minuten worden afgerond en u heeft de mogelijkheid het lesmateriaal bij de hand te houden: Agile Business Body of Knowledge (ABBoK). Voor het examen hoeft er geen training vooraf te gaan en kunt u uw certificaat digitaal behalen.

 

 

Overzicht-tabel-scrum-certificeringen-NL

 

 

 

IIABC logo homepage

 

Wilt u meer weten over verdere certificeringen van IIABC?

Bekijk dan ook onze Infographic Beslisboom.